Zdravie a výživa ľudí 3 dielny set - Ján Keresteš, Peter Chlebo a kolektív autorov

SET:   Ján Keresteš Je čestným členom Slovenskej akadémie vied, pre vedy poľnohospodárske, potravinárske, lesnícke a veterinárske. Je nositeľom zlatej medaily Svetovej...
127,71 €
Doprava zdarma, Do 2 týždňov
Doporučená ponuka bux.sk
Do obchodu
Zoradiť:

Najlacnejšie ponuky (16)

Na sklade • 1 variant1,49 €24 961 neoverených recenziíĎalšie informácie
Do 3 dní • 1 variantZdarma235 recenziíĎalšie informácie
Do 2 týždňov • 1 variant2,48 €721 recenziíĎalšie informácie
Do týždňa • 1 variantDarčekZdarma176 neoverených recenziíĎalšie informácie
Do týždňa • 1 variant2,99 €97 % • 4 921 recenziíĎalšie informácie
Na sklade • 1 variant2,99 €5 neoverených recenziíĎalšie informácie
Na sklade • 1 variant2,29 €96 % • 131 recenziíĎalšie informácie
Do týždňa • 1 variant100 % • 3 670 recenziíĎalšie informácie
Na sklade • 1 variantZdarma98 % • 11 137 recenziíĎalšie informácie
Na sklade • 1 variant2,4 €97 % • 577 recenziíĎalšie informácie
Na sklade • 1 variantZdarma98 % • 24 297 recenziíShop roka '23 - VíťazĎalšie informácie
Na sklade • 1 variantZdarma1 742 recenziíĎalšie informácie
Na sklade • 1 variantZdarma2 372 neoverených recenziíĎalšie informácie
Na sklade • 1 variantZdarma140 neoverených recenziíĎalšie informácie
Do 2 týždňov • 1 variantZdarma98 % • 7 070 recenziíĎalšie informácie
Do 3 dní • 1 variantZdarma97 % • 9 194 recenziíShop roka '23 - FinalistaĎalšie informácie

Popis produktu

SET:   Ján Keresteš Je čestným členom Slovenskej akadémie vied, pre vedy poľnohospodárske, potravinárske, lesnícke a veterinárske. Je nositeľom zlatej medaily Svetovej...

Parametre produktu

Výrobca
Autor
Peter Chlebo
Počet strán
2064
Rok vydania
2020

Parametre produktu

Výrobca
Autor
Peter Chlebo
Počet strán
2064
Rok vydania
2020

Popis produktu

SET:  

Ján Keresteš Je čestným členom Slovenskej akadémie vied, pre vedy poľnohospodárske, potravinárske, lesnícke a veterinárske. Je nositeľom zlatej medaily Svetovej organizácie duševného vlastníctva.  

Kniha je o to unikátnejšia, že je písaná a zostavená tak, aby si v nej našli svoje aj odborníci, ale bol kladený dôraz na to, aby z nej mohla čerpať užitočné rady aj široká verejnosť. Kapitoly, ktoré boli v prvom vydaní v 2010 sú všetky kompletne prerobené a napr. z 40 stránovej kapitoly je teraz 260 stranová kapitola...  

Schválila rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre dňa 10. 9. 2020 ako vysokoškolskú učebnicu.  

Jedinečné kompendium, impozantné rozsahom i erudíciou, sumarizuje na 2500 stranách = vyše 13 miliónov znakov, najnovšie poznatky zo všetkých oblastí týkajúcich sa zdravej výživy, z pera renomovaných vedcov, lekárov a ďalších odborníkov zo sféry potravinárstva, biológie, medicíny, dietológie, agronómie a ovocinárstva.

Vzhľadom k širokému a komplexnému pohľadu na problematiku výživy a potravinových zdrojov je uvedená publikácia aj vynikajúcou učebnou pomôckou, ktorá pomôže v rámci Slovenska zvýšiť kvalitu vzdelávania študentov ako aj bežných spotrebiteľov. Na základe obsahu, rozsahu ako aj úrovne poznania prezentovanej v texte je odborným fórom odporúčané schváliť predmetnú publikáciu ako vysokoškolskú učebnicu pre študentov potravinárstva a výživy ľudí.  

Text knihy je vhodným způsobem doplněn velkým počtem grafů, tabulek, schémat a obrázků, které mají vysokou vypovídající hodnotu a doplňují tak šířku a hloubku záběru textu.   1.diel:  

Významné sú napr. kapitoly výživa a metabolizmus a metódy hodnotenia stavu výživy, ktoré prinášajú aj mnoho unikátnych poznatkov z oblasti napr. vzťahov výživy a imunity, výživy a onkologických ochorení a pod. Kapitoly zamerané na potravinové zdroje zahŕňajú takmer všetky zdroje od mäsa, mlieka, vajec, rýb, zveriny, ovocia, zeleniny a ďalších potravín rastlinného pôvodu, vrátane veľmi dôležitej témy probiotických vlastností mliečnych výrobkov, výroby syrov a syrárskych špecialít, ale aj problematiku vinárstva.

Veľmi podrobne je rozpracovaná aj kapitola o výžive detí, žien v gravidite ako aj osôb vo vyššom veku. Na problematiku zdravotných dopadov poukazujú kapitoly zamerané na falšovanie potravín, alimentárne ochorenia a potravinové alergie. Budúcnosť výživy načrtáva kapitola zameraná na nutričnú genomiku a jej nástroje. Text dopĺňa množstvo tabuliek, čo zvyšuje jeho prehľadnosť.  

Oceňujem rozsah textu a rozmanitosť spoluautorov, čo si vyžadovalo od vedúcich autorského kolektívu nemalé úsilie, aby sa čitateľovi dostala do rúk ucelená a myšlienkovo usporiadaná učebnica s logicky nadväzujúcimi kapitolami.

Záverom konštatujem, že učebnica autorského kolektívu Chlebo P., Keresteš J. a kol. Zdravie a výživa ľudí (druhé prepracované a doplnené vydanie) spĺňa kritériá pre publikácie tohto typu, bude vhodným študijným materiálom pre stredné odborné a vysoké školy, ako aj odbornú verejnosť a významnou mierou prispeje k zlepšeniu zdravia a výživy ľudí. (prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.)         2.diel   

Vzhľadom k širokému a komplexnému pohľadu na problematiku výživy a potravinových zdrojov je uvedená publikácia aj vynikajúcou učebnou pomôckou, ktorá pomôže v rámci Slovenska zvýšiť kvalitu vzdelávania študentov ako aj bežných spotrebiteľov. 

Druhý diel je venovaný hlavným potravinovým zdrojom živočíšneho a rastlinného pôvodu, od mäsa, mlieka, vajec, rýb, zveriny, ovocia a zeleniny, vrátane ich biodiverzity, hmyzu a rias. Z hlavných potravinových zdrojov rastlinného pôvodu využívaných vo výžive ľudí autori popisujú význam obilovín, strukovín, okopanín, zeleniny, ovocia a výrobkov z nich. Významné sú napr. kapitoly výživa a metabolizmus a metódy hodnotenia stavu výživy, ktoré prinášajú aj mnoho unikátnych poznatkov z oblasti napr. vzťahov výživy a imunity, výživy a onkologických ochorení a pod. Veľmi podrobne je rozpracovaná aj kapitola o výžive detí, žien v gravidite ako aj osôb vo vyššom veku. Podrobne popisuje význam potravinových zdrojov vo výžive človeka, produkty z nich a technologické postupy ich spracovania. Súčasťou tejto časti moderný pohľad na probiotiká, prebiotiká a synbiotiká používané v mäsovej výrobe. Samostatná časť je venovaná mikrobiológii so zameraním na patogénnu mikroflóru a základné formy kazenia mäsa. Podrobne sú popísané aj prídavné látky, ktoré sú používané v mäsovej výrobe. Správne, pomerne veľká časť je venovaná mlieku a mliečnym výrobkom vo výžive ľudí, okrem kravského mlieka je pozornosť venovaná aj byvoliemu, ovčiemu a koziemu mlieku. Posledné časti dielu sú venované liečivým a koreninovým rastlinám, pochutinám, hubám a riasam vo výžive ľudí.     3. diel  

Tretí diel učebnice pojednáva o potravinách nového typu a racionálnej výžive, falšovaní potravín, potravinových alergiách, hygiene výživy a fytopatogénoch a potravinovej banke dát. 

Nový pohľad na základný a klinický výskum výživy ľudí prináša kapitola venovaná nutričnej genomike a epigenetike. Kapitola venovaná metabolicko – výživovým vzťahom popisuje význam a spôsoby detoxikácie organizmu ako kľúču k zdraviu, acidobázickú rovnováhu a najčastejšie choroby spôsobené jej porušením a vplyv výživy na mozog a myslenie človeka. Konštatovanie, že diétnymi opatreniami sa dá zabrániť 30 – 40 % všetkých druhov zhubných nádorov potvrdzuje význam a správnosť zaradenia kapitoly „Strava a výživa v onkológii“ ako súčasť učebnice.  

Špeciálne spracovania jednotlivých statí nadväzujú na množstvo kompilačných prác rozličných foriem publikácie, ale aj výber kľúčových - najdôležitejších statí, aby dali odpoveď na základnú otázku: Ako a do akej miery ovplyvňuje výživa zdravotný stav ľudí?!  

Hodnotenie knihy a jej častí budú predmetom diskusie, oponencie a iných názorov. Za celý kolektív spracovateľov chcem predovšetkým poďakovať za excelentnú a tolerantnú spoluprácu, na ktorej sa zúčastnili:   doc. Ing. Marta Habánová, PhD. doc. Ing. Miroslav Habán, PhD.

Ing. Martina Gažárová, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Ing. Katarína Fatrcová-Šrámková, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Ing. Jaroslav Maček, Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre

Ing. Zsigmund Tóth, PhD., Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre

Ing. Zuzana Hamadová, Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre doc. MVDr. Pavel Maľa, PhD., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach prof. Ing. Jozef Čársky, CSc., Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave

MUDr. Janka Zálešáková, Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave doc. Ing. Stanislav Sekretár, PhD., Slovenská technická univerzita v Bratislave doc. Ing. Milan Kováč, CSc., Výskumný ústav potravinársky v Bratislave doc. Ing. Pavel Dlouhý, CSc. prof. Ing. Jozef Golian, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Ing. Jiří Kopáček, PhD. prof. Ing. Zdenka Ďuračková, PhD.

PhDr. Peter Keresteš, PhD. doc. MUDr. Igo Kajaba, PhD., Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave

RNDr. Jana Mrázová, PhD. 

Ing. Jana Kopčeková, PhD., Česko-moravský mlékarenský svaz v Prahe doc. MVDr. Eva Dudríková, PhD. doc. MUDr. Jaroslav Daniška, CSc., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre doc. MUDr. Peter Minárik, PhD., MSc. prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD.

Ing. Ladislav Strarúch, PhD., Slovenská technická univerzita v Bratislave prof. MVDr. Peter Turek, PhD. doc. Ing. Henrieta Arpášová, PhD.

Ing. Karol Herian, CSc., emeritný riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline prof. Ing František Buňka, PhD.

Ing. Vladimír Boroš, CSc. prof. Ing Štefan Schmidt, PhD. doc. Ing. Mária Griefová, PhD. doc. Ing Tatiana Bojňanská, CSc. prof. Ing. Magdaléna Valšíková-Frey, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre  doc. PaedDr. Ing. Jana Žiarovská, PhD. prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach prof. Ing. Róbert Toman, PhD.  prof. Ing. Anna Trakovická, CSc.. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre  prof. RNDr. Katarína Horáková, PhD., Univerzita tretieho veku v Bratislave  doc. Ing. Martina Miluchová, PhD.

Ing. Michal Gábor, PhD.

MUDr. Ján Kozánek 

Ing. Zuzana Chlebová, PhD.

Ing. Marianna Schwarzová, PhD.   

Bez účinnej pomoci celej rady ďalších spolupracovníkov, sponzorskej pomoci a celej mojej rodiny nebolo by možné knihu napísať.  Všetkým menovaným i nemenovaným za pomoc úprimne ďakujem! Ing. Ján Keresteš

Pozrite sa, kde môžete produkt kúpiť:

Do 2 týždňov • 1 variantZdarma98 % • 7 070 recenziíĎalšie informácie
Do 3 dní • 1 variantZdarma97 % • 9 194 recenziíShop roka '23 - FinalistaĎalšie informácie

Chýba alebo je nepravdivý niektorý dôležitý parameter? Uvedené informácie sú len orientačné, pred nákupom vo vybranom obchode odporúčame overiť, že predávaný model má kľúčové vlastnosti podľa vašich požiadaviek. Aj keď sa snažíme o maximálnu presnosť informácií, bohužiaľ nemôžeme zaručiť 100% správnosť. Ceny produktov sú vrátane DPH.

Produkt zatiaľ nemá žiadne recenzie.

{"Obľúbené kategórie":[["Žiarovky","https://ziarovky.heureka.sk/"],["Kolieskové korčule","https://kolieskove-korcule.heureka.sk/"],["Pánska golfová obuv","https://golfova-obuv.heureka.sk/"],["Čistenie pre fotoaparáty","https://cistenie-pre-fotoaparaty.heureka.sk/"],["Doplnky k WC","https://doplnky-wc.heureka.sk/"],["Brankárske vesty Vaughn","https://brankarske-vesty.heureka.sk/f:8773:8368663/"],["Školské tašky Harry Potter","https://skolske-batohy.heureka.sk/f:19628:23453517/"],["All-in-One PC","https://stolne-pocitace.heureka.sk/f:12852:107796/"],["Slnečníky na kočíky Jané","https://slnecniky-ku-kocikom.heureka.sk/f:22603:29824101;22604:4343487;29670:1/"],["Dámske hybridné bundy","https://damske-sportove-bundy.heureka.sk/f:28956:1/"]],"Vybrané značky":[["Knihy Deus","https://knihy.heureka.sk/f:19863:1244086/"],["Knihy Eastone Books","https://knihy.heureka.sk/f:19863:20210085/"],["Knihy Xzone","https://knihy.heureka.sk/f:19863:12078303/"],["Knihy Alpress","https://knihy.heureka.sk/f:19863:1160811/"],["Knihy Prostor","https://knihy.heureka.sk/f:19863:1212773/"]],"Ako vybrať najlepšie":[["Ako vybrať laminovaciu fóliu?","https://laminovacie-folie.heureka.sk/poradna/ako-vybrat-laminovaciu-foliu/"],["Ako vybrať pero?","https://gulockove-a-ine-pera.heureka.sk/poradna/ako-vybrat-pero/"],["Ako vybrať kryt na mobilný telefón?","https://kryty-na-mobilne-telefony.heureka.sk/poradna/ako-vybrat-kryt-na-mobilny-telefon/"]],"Vybrané produkty":[["Fotorám 10x15, Quadro/2 (5/A)","https://klasicke-fotoramceky.heureka.sk/fotoram-10x15-quadro-2-5-a/"],["Nanobrow Eyebrow Serum Profesionálne sérum na obočie 5 ml","https://pripravky-na-obocie.heureka.sk/nanobrow-eyebrow-serum-profesionalne-serum-na-obocie-5-ml/"],["Lotus Keksíky ku káve Caramel 50 x 6,25 g","https://susienky-piskoty.heureka.sk/lotus-keksiky-ku-kave-caramel-50-x-6_25-g/"],["Felet TRENZY PRO","https://badmintonove-tasky-batohy.heureka.sk/felet-trenzy-pro/"],["Neapol a amalfské pobřeží do kapsy","https://mapy-sprievodcovia.heureka.sk/neapol-a-amalfske-pobrezi-do-kapsy/"],["Adidas Adizero Ubersonic 4 Solar Red","https://panska-tenisova-obuv.heureka.sk/adidas-adizero-ubersonic-4-solar-red/"],["Maxima Umývačka 09240010","https://gastro-vybavenie.heureka.sk/maxima-umyvacka-09240010/"]],"Odporúčame":[["Apple iPhone 15","https://mobilne-telefony.heureka.sk/f:26540:34644595/"],["Apple Watch 9","https://inteligentne-hodinky.heureka.sk/f:26541:34738896/"],["Apple Watch Ultra 2","https://inteligentne-hodinky.heureka.sk/f:26541:34644606/"],["PlayStation 5","https://herne-konzoly.heureka.sk/playstation-5/"],["Lego","https://stavebnice-lego.heureka.sk/"],["Zimné pneumatiky","https://pneumatiky.heureka.sk/f:5428:13093/"],["Nábytok","https://nabytok.heureka.sk/"],["Oblečenie a móda","https://moda.heureka.sk/"]]}