Poradňa Klinická hematológia - Adriena Sakalová

Autor: Martina Kováčová | Vložené: 01.02.2024 000 18:06 | Témy: Poradňa Klinická hematológia - Adriena Sakalová

Martina Kováčová

ANTIFOSFOLIPIDOVÉ PROTILÁTKY

Dobrý deň, píšem Vám ako (zúfalá) pacientka, ktorá by potrebovala aj iný odborný vhľad na moju situáciu. Pochádzam z Košíc kde aj navštevujem hematológiu.

Som po dvoch zamĺknutých potratoch a to 11/2021 a 11/2023. Absolvovala som vyšetrenia genetické aj s manželom, (manžel-spermiogram), endokrinologické, hematologické a repro.imunologické.
Po prvom potrate v 1/2022 mi boli zistené pozitívne(hranične)-APLA (beta2GP-IgG). Iné protilátky boli - neg., bol mi nasadený anopyrin, kontrolný odber - bol negatívny.
10/2023 po potvrdenej gravidite urobený odber len na beta2GP, kt. bol neg. a 11/23 opäť potrat.

12/2023 som absolvovala vyšetrenie na reprodukčnej imunologii… kde mi boli robené komplet všetky APLA a bol zistený PROTROMBÍN (74,5 U/ml), odporúčanie: sledovanie na hemat. ….
Po oznámení výsledkov na hematologii mi bolo povedané, že Protrombín nie je tak doležitý a opäť mi bol urobený odber LEN na beta2GP, kt. bol neg. a záver bez hematologickej liečby, nakoľko nie je dôvod nasadzovať liečbu.

Je v tomto prípade takýto postup správny? Odporúčili by ste mi, čo v tomto prípade robiť, v prípade aj ďalšieho tehotenstva, nakoľko je jasné z rôznych publikácii, že tehotenstvo bez “liečby” heparinom (anopyrinom) nie je veľmi úspešné ak má teda pacientka pozitívne APLA.

Ďakujem za odpoveď.

S pozdravom Kováčová

  • Heureka.sk

    Heureka.sk

    2. februára 2024

    Dobrý deň,

    je nám ľúto, v tomto prípade nie sme schopní pomôcť. Tu sa jedná iba o predaj knihy Klinická hematológia. Ohľadom odbornej rady sa prosím obráťte na lekára.

    S prianím pekného dňa
    Heureka.sk

    • Bola pre vás táto odpoveď užitočná?
    • Áno
    • Nie

Táto otázka už bola uzavretá, pretože na ňu nikto počas posledných 90 dnů neodpovedal.

Ak sa chcete opýtať na niečo iné, položte novú otázku.