Tradičné medovníky

V súčasnosti vychádza v edícii Škola tradičnej výroby a remesiel publikácia s názvom Tradičné medovníky od autorky Diany Némethovej. Táto brožúra prináša čitateľom ucelenejší...
17,37 €
Doprava 2,65 €,Na sklade
Doporučená ponuka Dary života

Najlepšia ponuka

Do obchodu
Zoradiť:

Najlacnejšie ponuky (4)

Na sklade • 1 variant2,65 €239 neoverených recenziíĎalšie informácie
Do týždňa • 1 variant2,99 €97 % • 4 969 recenziíĎalšie informácie
Na sklade • 1 variant2,99 €6 neoverených recenziíĎalšie informácie
Do týždňa • 1 variant2,48 €726 recenziíĎalšie informácie

Popis produktu

V súčasnosti vychádza v edícii Škola tradičnej výroby a remesiel publikácia s názvom Tradičné medovníky od autorky Diany Némethovej. Táto brožúra prináša čitateľom ucelenejší...

Parametre produktu

Autor
Diana Némethová
Žáner
kuchárske knihy
Rok vydania
2021

Parametre produktu

Autor
Diana Némethová
Žáner
kuchárske knihy
Rok vydania
2021

Popis produktu

V súčasnosti vychádza v edícii Škola tradičnej výroby a remesiel publikácia s názvom Tradičné medovníky od autorky Diany Némethovej. Táto brožúra prináša čitateľom ucelenejší obraz o tradícii pečenia medovníkov na Slovensku, vrátane pečenia tlačených medovníkov. Medovníky boli niekoľko storočí produktom výhradne remeselnej činnosti. Ich výroba bola natoľko náročná, že sa ňou zaoberali špecialisti medovnikári. Niežeby sa medovníky nedali upiecť v bežnej domácnosti, ale zložitý výrobný postup a finančne náročné zložky cesta ich predurčili do rúk remeselných majstrov. Skôr, ako sa výroba medového cesta dostala do rúk majstrom, pečeniu medovníkov sa venovali v kláštorných kuchyniach, resp. lekárňach. Zhotovovali sa ako obradové predmety alebo, vďaka vysokému obsahu liečivých látok v mede a koreninách aj ako liečivo, ktoré pomáhalo pri tráviacich ťažkostiach. Obľúbenosť medovníkov sa rýchlo šírila, čo sa zobrazilo nielen na ich počte, ale aj na rôznorodosti. Nech však už boli v obľube akékoľvek druhy medovníkov, svojím jedinečným produktom si medovnikári dokázali udržať postavenie na sladkom trhu až do konca 19. storočia. Potom prešla produkcia medovníkov do rúk gazdiniek, ktoré pri príležitosti najmä Veľkej noci a Vianoc pripravovali v domácnostiach rôzne druhy vykrajovaných medovníkov, ale už bez zdĺhavého zrenia cesta a v najnovších receptoch aj s pridaním tukovej zložky, aby boli medovníky hebké a vláčne.

Autorka sprístupňuje čitateľom nielen recepty na prípravu tlačených medovníkov, ale najmä tie najosvedčenejšie recepty z dielní súčasných medovnikárov. Publikácia obsahuje aj niekoľko strán vzorov na ozdobovanie medovníkov bielkovou polevou, vychádzajúc z tradičných ľudových motívov. Možno najzaujímavejšou časťou tejto útlej publikácie je časť, ktorá predstavuje čitateľom tradície iných krajín: Nemecka, Škandinávie a Ruska.

Chýba alebo je nepravdivý niektorý dôležitý parameter? Uvedené informácie sú len orientačné, pred nákupom vo vybranom obchode odporúčame overiť, že predávaný model má kľúčové vlastnosti podľa vašich požiadaviek. Aj keď sa snažíme o maximálnu presnosť informácií, bohužiaľ nemôžeme zaručiť 100% správnosť. Ceny produktov sú vrátane DPH.

Produkt zatiaľ nemá žiadne recenzie.